一起舉傘,向濕度最高的fashion moments致敬!那些年「他們」擔遮因為⋯

 一起舉傘

那些年Burberry的模特兒齊舉起雨傘謝幕的場面,我腦海中即勾起了紅極一時歌舞片電影《Singing in the Rain》 及《The Umbrellas of Cherbourg》的經典回憶。主角手中拿著雨傘(道具)似是手臂的延伸推進著劇情的發展,加上編舞、配樂及演員絲絲入扣的演出造就了經典。

 

經典歌舞片電影《Singing in the Rain》

 

《The Umbrellas of Cherbourg》

 

 

撐起雨傘(道具)的而且確有吸睛的視覺效果,Alessandro Michele相信亦有同感,Gucci秋冬季命名為「鍊金術師的秘密花園」的系列中,東方式樣的雨傘寫有英文咒語(Alessandro好友西班牙攝影師及藝術家Coco Captain題字),令人聯想起上世紀初中國魔法師朱連魁於紐約火拼西方山寨白面Chung Ling Soo,雨傘就是magic ward,似足America's got Talent互片鬥法,East meet West呢個題材幾時都冇得輸!

 

Chung Ling Soo(1861-1918)鬼佬扮唐人,玩魔術道具點少得遮同扇。

 

Gucci 2017年秋冬系列:獵奇式東西方元素煉就時尚魔法。

 

[延伸閱讀 ]走入Gucci 錬金術士的隱世花園: Alessandro Michele的哲學論述與神話原型

 

 

雨傘,真有呼風喚雨之法力,相不相信由你,反正以下時裝設計師及品牌曾經在天橋上落力橕傘,沒有天雨路滑,純粹一場擺唔少分嘅good show!

1/ Alexander McQueen 2009年秋冬劉雯的帽傘近年好似有人喺花園街搵到,除非冇。

 

2/ 中國設計師劉薇2015年秋冬系列舉血傘,用番內地講法:「就是牛b!」

 

3/ 日光日白撞到咪話唔驚。Samite Ostanevica 2013年秋冬系列。

 

4/ Burberry 2012年秋冬系列。落雨,好收衫啦!(無打尖比你嬴)。

 

5/ 學生作品通常會爆啲,但係又遮又簾,呢個乜嘢玩法?Polimoda Student's Show 2012

 

6/ 咦,John Galliano 2011年作品有啲熟囗面(碌翻上去睇睇先)。

 

有彩蛋~

英女王御用傘神Fulton,皇家牌,重襯埋色添,忍唔住要叫聲女王陛下。

 

"As a keeper of your beauty 
As a protector of your body 
Sometime I was wet in downpour 
Sometime I dried in harsh sunlight
But I never left you alone
Now I am fallen and rejected 
Mesmerizing memories keeping me alive"

A Broken Umbrella/Binuz

------------------------------------------------------------

[延伸閱讀 ] 黑白混沌的意象禁忌:Loewe 向偉大表現主義攝影師Minor White致敬