每日IG – 媽媽愛追看 化懷孕湊仔苦事成幽默漫畫

人生無唔開心係唔會知咩係開心,但最重要的還是懂得化負能量為動力,學會幽默式看待甚至隨時成為人生勝利組!

Instagram上有位媽媽,以風趣繪圖記錄低她懷孕至生產後的日常大小事,圖畫線條簡單,人物表情趣怪,但卻一針見血,說中曬過來人心聲,想當年小編大肚時經常追看,幅幅笑中有淚,提醒你懷孕是很累很痛很辛苦的事,但都可以笑住過,同埋I am not alone,所有準媽媽都在經歷和我一樣經歷中的事啊。

肚子愈來愈大的時候,最舒服就是用唔同cushion、攬枕墊住條腰~

想當年大肚,水腫至雙腳足足大了幾個碼,基本上沒有一對鞋穿得上。

大肚最怕跌o野!仲有綁鞋帶!!

個種好想飲酒、咖啡、凍飲的感覺是千所未有......

但唔單止酒精,連甜食都要好謹慎,不能吃太多啊~~

所有凍飲、經過雪藏的飲品食品都要好小心(基本上最好唔好食啦),除了怕生冷食物致宮縮,又怕有細菌....... 大肚婆唔易做呀!!

還有無數的產檢、講座.......

這個也是擊中心聲!大肚婆通常最憎畀人話肥同不問擅摸自己的肚子!

現在帳戶主人已經順利誕下健康BB,仍不忘繼續用畫筆記下點滴,看到BB睡在媽媽身上、媽媽化身超人同時處理N件事情等圖畫,不禁嘆一口氣:「自己還不是一樣在面對這些困境嗎……」相信媽媽們會睇到會心微笑。

剛生完勁甩頭髮,之後生返出來的髮絲又短又唔聽話,令人好苦惱耶~~

係lor,點解逢BB都咁鍾意扯人頭髮,仲有篤眼睛(苦笑)~

Instagram: kosogkaos