純粹分享:KOL 定 LOL

2017開始多左好多場係唔同機構分享自分既工作經驗既Talk,但可能無人記得五年前我既出身,我曾經都係一位成就今日KOL文化既「始作佣者」,慚愧慚愧!

演員、歌手可以係一種職業,去旅行填入境表,可以寫「Actor、Singer」,
但係斷估冇一個藝人歌手係職業上邊填寫自己係「明星、歌星」、「SuperStar、Star」卦

等於一個醫生唔會同你講佢係一個「兒科聖手」、律師會叫自己「什麼什麼克星」「遺產王」「離婚至尊」、拳手會叫自己「酒聖」、補習叫自己「天王」,入行10幾年嘅人唔會同你講佢係一個「老屎忽」一樣!Right

新年假期多左,飲多兩杯,識多左朋友,問起雙方職業既時候,竟然有部分據知係模特兒、Vloger、職稱不名既人士可能因為自己有兩三萬Followers既人突然自我冠名,將自己職業加上無上限嘅光環,聲稱佢職業係一個「網紅、KOL」。

我早年因為工作需要,成為了幫兇,背棄道德,成就左呢個KOL文化,致現當代人經常混淆 KOL 同 Influencer。以為有人Follow就可以開天殺價,上寶座去時裝周,帶名錶著靚衫影靚相。錯了,真正Influencer既追隨者並不在IG,佢未必會有IG,但跟隨你既佢為佢帶來不是IG上的一個「數字」,跟隨著就是口碑,是Sales Return的數字。

初七啟示,希望公司啟市之後,客戶變得精明一點不要只為求交數而交數,我要為你帶來的是the "Real Call For Action!!

我就當新年啲人飲大咗定係食濟咗,麻煩你拿出一些真實的數據,我說的並不是您的容貌身材,而是你對你專業領域的見解以及影響力,好讓我黎緊有飯開。

親愛的Follower上
Red

redchan.office@gmail.com